Fill in the blank with the appropriate form of the word given in brackets.
1. Many of our everyday greetings are
Explanation
Correct Answer: perfunctory

We need an adjective to describe everyday greetings. The context mentions doing things out of habit without real thought or effort. By combining a variation of the Latin root fungi/funct- (to perform) with the prefix per- and suffix -ory, we get perfunctory, which means carried out with a minimum of effort or out of habit.

(FUNCTION) – when we say “Hello” and “How are you?”, we usually do so out of habit.
2. I felt like no one wanted to be near me because I was so
Explanation
Correct Answer: outspoken

Following the modifier so, we need an adjective to describe a personality trait or behavior. Someone who is vocal and frank in stating their opinions is outspoken (formed by compounding the verb speak and the preposition out).

(SPEAK) about ending unfair authorship in this university.
3. Senior government figures must have
Explanation
Correct Answer: acquiesced

The modal perfect structure must have + [past participle] requires a past participle form. The context refers to senior figures quietly accepting or agreeing to a cover-up. Originating from the Latin quiescere (to rest/be quiet), the verb acquiesced means to accept something without arguing, even if you do not really agree with it.

(QUIET) in the cover-up; otherwise, it never could have succeeded.
4. People are easily
Explanation
Correct Answer: embittered

The passive structure requires a past participle. To turn the adjective bitter into a verb meaning to make bitter, we add the prefix em- and the past participle suffix -ed.

(BITTER) by disappointing and unfair experiences.
5. Seriously frostbitten, lying
Explanation
Correct Answer: insensate

We need an adjective to describe the state of the frostbitten person lying in the tent. Because he is unable even to speak, he lacks physical sensation or consciousness. The negative prefix in- and adjective suffix -ate combine with the root sense to create insensate, meaning not aware of what you are doing or what is happening around you.

(SENSE) in his tent, at least for the time being, he was unable even to speak.
6. Research has found that plants grow as much as five times faster in its
Explanation
Correct Answer: hydroponic

We need an adjective to modify the noun system. The context describes a method of growing plants faster than in traditional soil. The combining form hydro- (water) and ponics (labor/working) gives us the adjective hydroponic, which means relating to or grown using a method of growing plants in water, sand, or gravel to which liquid chemical plant foods are added.

(HYDROGEN) system than in soil.
7. We are just waiting to get the
Explanation
Correct Answer: go-ahead

Following the definite article the, we need a noun. In business and government contexts, a go-ahead means official permission or a signal to proceed with a project.

(GO) from the city council before we begin construction on the new community center.
8. The stroke left the athlete temporarily
Explanation
Correct Answer: incapacitated

The linking verb left followed by an object (the athlete) requires an adjective/past participle to describe the athlete’s state. We apply the negative prefix in-, the verbal suffix -itate and the past participle suffix -ed to get incapacitated (unable to work or do things normally).

(CAPACITY), requiring months of intensive physical therapy to walk again.
9. The tabloid newspaper was sued for millions after attempting to
Explanation
Correct Answer: defame

Following the infinitive marker to, we need a base verb. The tabloid paper tried to damage the actress’s fame or reputation with malicious rumors. The prefix de- added to the root gives us defame (to damage the good reputation of someone).

(FAME) the actress with malicious rumors.
10. The referee who will be
Explanation
Correct Answer: officiating

The relative clause who will be [verb-ing] requires a present participle to describe an ongoing action in the future. The verb form of official is officiate (to act as an official in a game).

(OFFICIAL) at tonight’s game has a reputation for being incredibly rude.
11. Parents can’t help but worry about how a lack of AI
Explanation
Correct Answer: preparedness

The structure a lack of AI [noun] requires a noun. We turn the verb prepare into the past participle adjective prepared, and then add the nominal suffix -ness to form the abstract noun preparedness, which means the state of being ready.

(PREPARE) will affect their kids’ future career prospects.
12. The defense attorney presented
Explanation
Correct Answer: irrefutable

We need an adjective to modify the noun evidence. Since the evidence successfully proved the client was innocent, it means the evidence cannot be denied or disproven. We combine the negative prefix ir- and the suffix -able with the root to form irrefutable.

(REFUTE) evidence that proved his client was in another city at the time of the crime.
13. Despite hearing the shocking news of his sudden promotion, his face remained entirely
Explanation
Correct Answer: expressionless

Following the linking verb remained and the adverb entirely, we need an adjective. Since he heard shocking news but his face did not show it, we use the negative suffix -less on the noun expression to form expressionless (showing no feeling or thoughts).

(EXPRESS).
14. The arts foundation relies heavily on the
Explanation
Correct Answer: patronage

Following the definite article the and preceding of wealthy donors, we need a noun. Patronage (using the noun-forming suffix -age) is the support, encouragement, or financial aid given by a patron to an organization.

(PATRON) of wealthy donors to keep its programs free for local youth.
15. Andrew’s teachers say he’s very intelligent but
Explanation
Correct Answer: maladjusted

We need an adjective paired with intelligent to describe Andrew. The clues cries every night and disturbs other boys indicate a lack of emotional stability. Adding the prefix mal- to the participle adjusted creates maladjusted, describing a person, usually a child, who has been raised in a way that does not prepare them well for the demands of life, which often leads to problems with behaviour.

(ADJUST), and that he cries every night and disturbs the other boys’ sleep.
16. Having engaged in habitual practice of reflection, she finally attained the
Explanation
Correct Answer: self-knowledge

Following the definite article the, we need a noun. Because the text states she practiced reflection to overcome her own deepest insecurities, we add self- to the noun form knowledge to get self-knowledge, which means an understanding of oneself and one’s abilities.

(KNOW) needed to overcome her deepest insecurities.

Leave a Reply

error:

Discover more from Thành An - Learning Hub

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading